Szkodliwość psiankowatych

Sałatka z pomidorów i ogórków stała się dla nas klasyką. Jednak trzysta lat temu warzywa te nie były znane naszym przodkom. Jak bardzo zmieniła się nasza dieta i czy zdrowe jest takie pożywienie dla naszych organizmów, można prześledzić na przykładzie psiankowatych.

Czym są psiankowate?

Są to przedstawiciele rodziny Solanaceae, która obejmuje ponad 90 rodzajów i 2000 gatunków. Tytoń należy również do tej rodziny. Jest on używany przez kilka wieków, ale dziś wielu odrzuca go z powodu szkód, które przyczyniają się do utraty zdrowia. Produkty z rodziny psiankowatych obejmują pomidory, ziemniaki, bakłażany i wszelkiego rodzaju pieprze, z wyjątkiem czarnego, który należy do innej rodziny roślin, Piperaceae. Meksykańskie pomidory, popularne w Ameryce Środkowej i Południowej to również psiankowate. Dlaczego w języku angielskim psiankowate dosłownie nazywane są „nocnymi cieniami”? Według niektórych źródeł Rzymianie używali psiankowatych do przygotowania trucizn dla swoich wrogów. Kiedy ktoś wypił zatruty napój, spadał na niego cień długiej, wiecznej nocy – umierał.

Rodzina psiankowatych to duża grupa roślin. Należą do nich takie piękne kwiaty, jak petunie, soczyste warzywa, uzależniający tytoń, skoplonin, który jest częścią tabletek na bezsenność, oraz wiele trujących roślin, takich jak belladonna z czarnymi jagodami, która zabroniona jest dla dzieci, jak również cuchnący lulek.

Jakie problemy powstają w związku z psiankowatymi?

Z powodu kilku trujących roślin z tej rodziny w przeszłości ludzie wystrzegali się jedzenia ziemniaków, a niektórzy starsi ludzie nadal uważają, że pomidory są trujące. Przez ponad sto lat hodowcy nie pozwalali swemu inwentarzowi na spożywanie psiankowatych rosnących na polach. Farmerzy wysłali swoje dzieci, aby wyrywały psiankowate. Pasterze dobrze znają słynną piosenkę Jen Otry „Niewysoki durman (bieluń)”. Właściciele zwierząt obserwowali jak zwierzęta jedzą te zioła, chorują i zdychają. Kiedyś pomidory były znane jako „rakowe jabłka”. A tytoń powoduje wyraźne szkody dla zdrowia palaczy, podczas gdy władze, a teraz media, nie walczą z nim.

Pojawia się pytanie: czy psiankowate stanowią zagrożenie dla zdrowia? Obecnie głównymi warzywami są ziemniaki i pomidory; wraz z papryką i ewentualnie bakłażanami są częścią codziennej diety u wielu ludzi.

Zwróciłem uwagę na problem psiankowatych w latach pięćdziesiątych, kiedy mój lekarz powiedział mi, że ostra papryka może spowodować zapalenie jelita grubego, co zaowocowało operacją. Będąc hodowcą warzyw badałem przedstawicieli rodziny psiankowatych i wykluczyłem te produkty oraz tytoń ze swojej diety. Moje problemy zdrowotne, w tym zapalenie stawów, zniknęły. Moi koledzy zwrócili uwagę na to, że wyleczyłem zapalenie stawów. Zaczęli stosować się do mojej „diety” i po otrzymaniu pozytywnych rezultatów w końcu zwrócili się do mnie: „Dlaczego by nie pomóc innym cierpiącym?” Dlatego zbierając dane i publikując kilka ankiet z pytaniami, ostatecznie otrzymaliśmy ponad 400 pozytywnych odpowiedzi na temat diety (72%) i opublikowaliśmy książkę „Psiankowate i zdrowie”. Następnie zorganizowano „Centrum Badań nad Skutkiem Psiankowatych na Zdrowie”; rozdaliśmy tysiące egzemplarzy książki „Dieta Childera, zatrzymanie artretyzmu” (pierwotna wersja została zmieniona).

Jeżeli zwyczajny człowiek od czasu do czasu zje psiankowate, może spokojnie spożywać je przez wiele lat. Ale takie odmiany jak narkotyki roślinne – na przykład tytoń – powodują uzależnienie. Im więcej osób korzysta z tych narkotyków, tym szybciej pojawiają się problemy. Niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na psiankowate, szczególnie ludzie z artretyzmem i ludzie starsi. W naszych czasach masowej konsumpcji psiankowatych, frytki i pizza, nawet dzieci i młodzież podobnie jak dorośli muszą brać leki na bóle głowy, astmę, zapalenia itp. Rodzice martwią się o dzieci. Wpływ psiankowatych jest subtelny, a problemy z sercem, krążeniem krwi, a nawet rakiem mogą pojawić się nagle. Wiadomo, że tytoń powoduje raka, a w przeszłości pomidory cieszyły się podobną reputacją, ale w odróżnieniu od tytoniu trudno stwierdzić czy inne psiankowate mogą powodować raka, ponieważ wszyscy je jedzą. Niemożliwe jest przeprowadzenie analizy porównawczej. Wszystkie psiankowate zawierają substancje narkotyczne i chemiczne podobne do narkotyków. Wszystkie psiankowate w mniejszym lub większym stopniu powodują uzależnienie.

Norman F. Childers, Doktor filozofii, założyciel i przewodniczący Centrum Badań nad Artretyzmem i psiankowatymi

Informacje:

Co zawierają psiankowate

Solanin jest alkaloidem, który powoduje biegunkę, bóle głowy i stawów, bezwolność, bezsenność, nerwowość, depresję, zawroty głowy, skurcze żołądka i arytmię serca. Mogą również powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe i neurologiczne. Solanin spowalnia rozkład acetylocholiny, jest neuroprzekaźnikiem. Rezultatem jest drętwienie mięśni. Przyczynia się również do nieprawidłowego funkcjonowania tarczycy, przewlekłego bólu stawów, zwiększonej przepuszczalności jelit i depresji.

Kalcytriol w psiankowatych powoduje, że jelita zasysają wapń z pożywienia, ale w zbyt dużych ilościach prowadzą do podwyższonej zawartości wapnia we krwi. Ciało przechowuje nadmiar wapnia w tkankach miękkich, ścięgnach, chrząstce, nerkach i skórze. Może to prowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów, choroby wieńcowej, ostrogi kostnej i bólu!

Gotowanie nieznacznie zmniejsza zawartość solaniny. W tradycyjnych dietach konsumowane są surowe warzywa. Zerwane zielone pomidory i bułgarska papryka zawierają najwięcej solaniny. Ser z koziego i mleka krowiego zmiękcza działanie psiankowatych. Witamina K2 hamuje gromadzenie wapnia w tkankach miękkich. Dlatego ci, którzy nie spożywają produktów mlecznych i ograniczają się mięsem, są najbardziej narażeni na działanie psiankowatych. Również niedobór witamin D, K i magnezu może uczynić bardziej wrażliwym na psiankowate. Co do psiankowatych dr. Norman Childres był pierwszym, który zainteresował się w 1950 roku tym zagadnieniem. Obecnie ma 94 lata. Był naukowcem – ogrodnikiem, który odkrył, że zapalenie uchyłka jest spowodowane przez psiankowate. Naturopath Garret Smith twierdzi, że unikanie piankowatych zmniejsza ból przy artretyzmie, bólach mięśni, problemach z woreczkiem żółciowym i bezsennością.

Czym zastąpić psiankowate

Spróbujmy pieprzu czarnego, korzenia imbiru lub suszonej gorczycy zamiast chili. Z gotowanej kaszy jaglanej i kapusty można zrobić purée. W przypadku pomidorów trudniej jest znaleźć zamiennik. Ale śliwki umeboshi zmieszane z gotowanym burakiem lub marchwią, mogą z powodzeniem zastąpić sos pomidorowy. Jest bardzo smaczny, pikantny i słony, czasem zbyt słony. Ale śliwka umeboshi jest bardzo trudna do znalezienia. Należy również pamiętać, że w kuchni chińskiej nie stosuje się psiankowatych! Dlaczego zamiast do meksykańskich restauracji nie chodzić do chińskich?

źródło

DO POBRANIA:

DOCX

PDF

***

Komentarze 3 to “Szkodliwość psiankowatych”

  1. klol Says:

    W Meksyku trująca dieta z psiankowatych + niezbędny katalizator którym są grzybki powodują zmiany w mózgu całej populacji. Są od tego agresywni, np modlą się do Świętej Śmierci, do tego mają osobliwą systemową pogardę dla życia i bezwzględność. Ich przodkowie Aztekowie wyrywali serca wrogom i je zjadali. Przecież wiadomo że geny mają obszar metylacji ze środowiskiem… więc jeśli zjadasz trutkę to cały stajesz się toksyczny.

  2. karamba Says:

    @ klol
    kiedyś czytałem książkę w której autor powołując się na opinie chirurgów udowadniał że opowieści typu: wyrywanie bijącego serca mając do dyspozycji rytualny obsydianowy nóż – to wielka bzdura ponura

    @ artykuł
    zatem co jeść? skoro wszystko jest trujące

    „Other foods that contain solanine:
    As it turns out, although the healthy divine little blueberry fruits are not a nightshade plant, they do contain solanine. In the spirit of being cautious here is a list of non-nightshade plants (specifically not in the Solanaceae family) that contain solanine:
    Blueberry
    Apples
    Cherries
    Sugar beets
    Huckleberries
    Okra
    Artichokes”

    nie mówiąc o zbożach, ziarnach, orzechach i.t.p.
    a ‚zdrowy’ czarny pieprz i musztarda najlepiej nadają się do uszczelniania cieknącej chłodnicy przed sprzedażą samochodu

  3. SLAVO Says:

    tak tak, gdyby tzw psiankowate (nie wiem skad ta glupia nazwa) byly szkodliwe to 80% populacji umarloby z glodu wyczerpania, braku potasu i innych takich tam… informacje tego pana mozna porownac do tzw szowinizmu.. to zla obrobka tychze roslin i sposob ich spozywania prowadza do problemow! informacje tego pana (Norman F. Childers) sa mocno przegiete i nieaktualne. Dziekuje. Pozdrawiam ( slowo pozdrawiam chyba pochodzi slowa ZDROWIE) :)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s