Przepisy na chleb

Przepis na chleb bez dodawania drożdży

00-pnc

Chleb bez dodawania drożdży, własnoręcznie przygotowany, bardzo smaczny, nie ma on specyficznych właściwości związanych z tym przygotowanym na drożdżach. Poza tym chleb na zakwasie znacznie dłużej pozostaje świeży i wolniej czerstwieje.

Najlepszy chleb. Robi się go łatwo, przede wszystkim trzeba pamiętać aby dobrze zrobić zakwas.

Zakwas: Do zakwasu potrzeba będzie garść rodzynków (zamoczyć aby napęczniały) lub winogrona, wystarczy je po prostu zgnieść w ręku. Wsypać do 1 litrowego słoja, dodać 1 szklankę ciepłej wody, 1 łyżkę cukru, 5 czubatą łyżek mąki. Zamknąć kapronową pokrywką i postawić w ciepłe miejsce, aż do zakwaszenia na około 2-3 dni (wstawcie słój do garnka bo inaczej nakrętka może spaść a słoik przewrócić). Potem przecedzamy przez sito, rodzynki wyrzucamy, zakwas przelewamy znowu do słoja i dodajemy 1 szklankę ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru i 5 czubatych łyżek mąki i stawiamy jeszcze na dobę w ciepłe miejsce.

Najtrudniejsze zrobione, teraz zakwas może żyć wiecznie tylko trzeba raz w tygodniu zrobić chleb lub ożywić zakwas. A więc jeżeli nie robimy chleba, odlewamy zakwas pozostawiając w słoiku 1-2 cm cieczy. Teraz dodajemy 1 szklankę ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, 5 czubatych łyżek mąki, pozostawiamy na 3 godziny w pokojowej temperaturze, następnie wstawiamy do lodówki. Zakwas przechowujemy w lodówce.

Robimy chleb: wystawiamy z lodówki zakwas na 2-3 godziny, żeby się ogrzał, powinien być cały w drobnych pęcherzykach. Przed wyrobieniem ciasta włączamy piekarnik na 100 stopni i wstawiam formę do chleba (u mnie szklana) do nagrzania. Zagniatamy chleb w misce dolewamy ciepłej wody, zakwas (nie zapominając pozostawić 1-2 cm płynu) dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, 2 łyżki oleju roślinnego i 16 czubatych łyżek mąki (w tym 6 łyżek otrębów lub mąki pełnoziarnistej). Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Formę trzeba posmarować, ja kładę jeszcze na dno papier do pieczenia. Moja forma jest owalna 20 na 30 ciasto wchodzi do pełna, jeżeli weźmiemy okrągłą to musi ona mieć nie mniej niż 25 cm średnicy. Tak więc wlewamy ciasto do formy i naciągamy folię, jak na zdjęciu.

01-pnc

Wstawiamy do ciepłego piekarnika, zmniejszamy ogień do 50-60 stopni, i czekamy aż urośnie (3 razy), zajmie to 2-3 godziny. Zdejmujemy folię i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

02-pnc

Do ciasta można dodawać różne mąki, płatki owsiane i trochę ziarna słonecznika, grzanki z chleba z nasionami słonecznika są pyszne.

Dodatkowe porady:
1) Otręby lepiej zaparzyć wrzątkiem i poczekać dopóki masa nie ostudzi się do letniej temperatury, wtedy można dopiero dodać zakwas i całą resztę.
2) Gęste ciasto można mieszać lub ugniatać rękami, następnie pozostawić zamknięte w piekarniku na noc. Chleb wychodzi wtedy bardziej miękki.
3) Jeżeli wyjęliście zakwas z lodówki a on jest wodnisty i nie rośnie (nie ma pęcherzyków) postawiony w ciepłym miejscu, wtedy uzupełniamy go mąką do konsystencji gęstej śmietany.

Można zakwas z lodówki umieścić w nagrzanym piekarniku do 50 stopni, w słoiku, bańce, wtedy bardzo szybko będzie gotowy do użycia.

Kolejny przepis na filmie:
Przygotowywanie zajmie koło 5 minut. A w sumie otrzymacie
pachnący, smaczny, zdrowy, bez drożdży, domowy chleb!

źródło

 

Jedna odpowiedź to “Przepisy na chleb”

  1. Aga. Says:

    Przepis interesujący, ale mam poważne wątpliwości co do użycia blachy aluminiowej, czy też aluminiowej folii – delikatnie mówiąc, jest niezdrowa.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: