Przepisy na chleb


Chleb bez dodawania drożdży, własnoręcznie przygotowany, bardzo smaczny, nie ma on specyficznych właściwości związanych z tym przygotowanym na drożdżach. Poza tym chleb na zakwasie znacznie dłużej pozostaje świeży i wolniej czerstwieje.

***

CAŁOŚĆ

——————

Odpowiedzi: 3 to “Przepisy na chleb”

  1. Młody Says:

    Chleb z patelni
    Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej i ciepła przegotowana woda. Mieszamy mąkę z wodą w misce, potem na stolnicy ugniatamy ciasto. Później cisto dzielimy na małe kawałki. Mały kawałek rozwałkowujemy na placek o grubości jednego milimetra. Bierzemy talerzyk domierzony do dna patelni, talerzykiem przycinamy nadmiar placka. Suchą patelnię stawiamy na ogniu rozgrzewamy, a potem wrzucamy nasz placek. Czekamy aż stanie się lekko brązowy, odwracamy na drugą stronę.

    Inne przykłady chleba z patelni

    Pszenne tortille
    Składniki
    – 2 szklanki mąki pszennej
    – 2/3 szklanki wody
    – płaska łyżeczka soli
    – 3 łyżki masła
    Szybkie i pyszne placki-tortille, jako farsz pasuje wszystko co w danej chwili znajdziemy w lodówce
    Etapy przygotowania
    Do mąki dodać sól. Masło w osobnej miseczce roztopić w gorącej wodzie a następnie stopniowo dodawać do mąki, mieszając, uformować kulę z ciasta ( ciasto powinno być miękki i gładkie) Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
    Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować kulki i odstawić przykryte ściereczką na min. 10 minut (nie dłużej niż 1,5 godz.)
    Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki, układać na rozgrzanej, suchej patelni lub prostokątnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po 30 sek smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sek.Jeszcze raz przewrócić tortillę i po około 15 – 30 sekundach, zdjąć z patelni. Układać w stosik.
    Aby łatwiej było zawijać tortillę z nadzieniem lub kroić ją na chipsy, usmażone tortille trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać.
    http://www.mojegotowanie.pl/tortilla/pszenne_tortille#.UE3Q8a5QCVI

    Arabski podpłomyk – khobz
    Składniki jakich będziesz potrzebować (około 10 sztuk):
    1,5 szkl. kaszy manny
    0,5 szkl. mąki pszennej
    3-4 łyżek oliwy
    1/2 szkl. wody
    1 łyżeczka soli
    1 czubata łyżka masła
    Sposób przygotowania:
    W rondelku rozpuść masło i odstaw. Z pozostałych składników zagnieć twarde ciasto, ugniatając je przez około 5 min. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min. Podziel na 10 części. Uformuj kulki i każdą z nich spłaszcz i rozwałkuj na placek. Każdy placek smaż na rozgrzanej, suchej patelni aż się przypali. Po zdjęciu z ognia posmaruj roztopionym masłem.
    http://polskaarabka.blogspot.com/2012/04/arabski-podpomyk-khobz.html

    Kuchnia normalna i wege, Rozmiar: 12 MB
    http://fileshark.pl/pobierz/2072982/30086/kuchnia-normalna-i-wege-zip
    na stronie szukamy przycisku „Pobierz za darmo max 150kb/s”

    Wege blogi
    http://pokazywarka.pl/wegeblogi/

  2. AnatoliToli Says:

    treborok: Mógł byś się zorientować, czy Rosyjska nauka niepropagandowa zajmowała się tematyka roli włosów, zarostu/owłosienia u człowieka ?
    – mógł by być, ciekawy temat na wpis.

    pozdrawiam


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: